חשיבה לטווח ארוך מול חשיבה לטווח קצר - תמצית ההבדל ביכולת שלנו להצליח ולהגיע למקומות מעניינים.
בכל ספר או מאמר ברשת שמנסים להסתכל אל מאחורי הקלעים של ההצלחה ולהבין מהו הגורם הכי חשוב והכי משמעותי במשיכה של הזדמנויות והתקדמות, יעלו מושגים כגון: ״התמדה״, ״יכולות תקשורת״, ״עבודה קשה״, ״קשרים״, ״התמודדות עם כשלונות״ וכדומה.
Photo by PhotoPum RanaRoja on Unsplash
בעוד שלכל אלו, לצד נוכחות של ״מזל״ (מקום, זמן, לעשות את הדבר הנכון), יש משקל רב, הנה רעיון נוסף להבין מהו ״הסוד״ -
אם עוצרים רגע ומתבוננים במאפיינים של הפעילויות שמקדמות או לוקחות אותנו אחורה, אפשר לזהות דפוס שחוזר על עצמו: הדברים שנותנים לנו את הפידבק המיידי הכי נעים וקליל, הם אלו שגם פוגעים בנו (או פשוט לא מועילים לנו) בטווח הארוך.
ובאופן הפוך, אלו שנותנים לנו את הפידבק המיידי הכי משעמם וקשה - הם אלו שמעניקים לנו בטווח הארוך את היתרונות שאנחנו מחפשים לפתח לעצמנו.
כך לדוגמה צפייה בטלוויזיה, רשתות חברתיות, משחקי מחשב או ג׳אנק פוד - נעימים לנו מאד בטווח המיידי, אבל נשלם עליהם את המחיר בטווח הארוך. למידה, אימוני כוח וריצה או קריאת ספרים - ידרשו מאיתנו הרבה כוח רצון ומשמעת בטווח המיידי, אבל יעניקו לנו המון בטוח הארוך.
לפעמים נראה שהחיים מורכבים מצמתים של החלטות: מה נעשה עכשיו, מה נעשה מחר, מה נאכל עכשיו, במה נשקיע את האנרגיה שלנו. פנייה אחת בצמת תיקח אותנו במדרון נוח ונעים, השנייה בעלייה שדורשת יותר מאמץ. פשוט צריך לקחת, באופן עקבי, כמה שיותר בחירות נכונות ומועילות (גם אם פחות נעימות) לטווח הארוך.
コメント